Kıl Dönmesi Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Kıl dönmesi hastalığının ilk başlangıcı kuyruk sokumunda oluşan ufak bir deliktir. Bu delik genellikle giriş deliği olarak adlandırılır ve hastalığın vücuda ilk girişidir diyebiliriz. Eğer kıl dönmesi ilk fark edildiği zaman gerekli önlemler alınmazsa yayılma ihtimali vardır.
Kıl dönmesi ilk aşamada genellikle sivilce şeklinde karşımıza çıkar. Kişiler ise genellikle çıkan bu sivilcenin önemini anlayamazlar ve bunun için doktora gitme gereğinde bulunmazlar. Fakat bütün hastalıklarda olduğu gibi kıl dönmesinde de erken tedavi çok büyük önem arz eder.
Kıl dönmesini ilk aşamada tedavi ettirmeyen veya tedavi sürecini sürekli erteleyerek aksatan kişilerde kıl dönmesinin yayılma ihtimali vardır ve bu durum tedavinin her geçen gün güçleşmesine sebep olabilir. Bu durum hem hasta için hem de doktor için sürecin daha zor olması demektir.
Tedavi edilmeyen kıl dönmeleri kişilerde belirtileri daha fazla artırır. Aynı zamanda gün geçtikçe rahatsızlığın oluştuğu alan daha fazla genişleyecektir. Ek olarak giriş delikleri artacağı için kişilerde apseler iltihaplar ve akıntılar oluşmaya başlayabilir. Her hastalıkta olduğu gibi kıl dönmesinin de ertelenmemesi erkenden tedavi altına alınması gerekir.
Op. Dr. Orçun Oral Şentürk’ün “kıl dönmesi tedavi edilmezse ne olur?” sorusu için verdiği cevap;
“Kuyruk sokumunda abse ve akıntılar eksik olmaz. İkide bir ağrılı abseler nüks eder. Hastalık sağa sola genişler, bölge köstebek yuvasına dönüşür. Yani; dermal epitel denilen deri hücreleri, kılları peşinden kıl kesesinin ve deliklerin içine girip yeni yeni tüneller veya labirentler oluşturur; daha çok yatay, nadiren dikey yönde, çok yönlü olarak deri dokusu içinde ilerler. Labirentler içine giren kıl sayısı da, tahriş de artar; hastalık durmadan genişler, pek çok delikten zuhur eden pis kokulu akıntılar dayanılmaz olur. Yıllarca süren kronik, iltihabi akıntılar, nihayette, epidermoid kanser geliştirebilir. Veya hastalık, nadiren de olsa derinleşerek kalın bağırsak, rektum ve mesane içine ilerleyebilir, hatta mesane kanserine dahi yol açabilir. Haliyle bu durumda tedavi zorlaşır ve olaya multidisipliner yaklaşmak gerekir.”
Kıl Dönmesinin Belirtileri Nelerdir?
Kıl dönmesinin ilk belirtileri değişmektedir. Bazen küçük bir apse iken bazı kişilerde küçük bir çukur, yüksek ağrıya sebep olan kitle veya çok fala akıntı yapan apse olabilir. Kuyruk sokumunda oluşan bu rahatsızlık ilerleyen boyutlara geldiği zaman enfeksiyonun kuvvetiyle iltihap akıntılarının oluşmasına sebep olabilir. Hastalık ilerlediği evrede ise hastalarda mide bulantısı, halsizlik ve yüksek ateş gibi belirtilerin görülme ihtimali vardır.
Kıl Dönmesi Neden Oluşur ve Nasıl Engellenir?
Kıl dönmesi rahatsızlığının temel kaynağı kıl ve tüylerdir. Vücuttaki kıllar sürekli olarak yenilendiğinden özellikler saçlarımız gözle görülür olmasa da her gün yenilenmektedir. Ve temizlik eksikliği ve oturma şeklimiz başta olmak üzere çeşitli nedenlerle vücudumuzdan dökülen kıl ve tüyler kuyruk sokumu bölgesinde cilt altına girerek hastalığa yol açar. Hastalıga yol açacak temizlik eksikliği ve oturma tarzını düzeltip kıl dönmesi rahatsızlığına engel olunabilir.
Kaynak :https://kildonmesi.gen.tr/kil-donmesi-tedavi-edilmezse-ne-olur/