Kıl Dönmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kıl dönmesi gerek ülkemizde gerekse bütün dünyada yaygın olarak rastlanan bir hastalıktır. Kıl dönmesi genellikle erkeklerde rastlandığı gibi düşük oranda olsa da kadınlarda da rastlanılmaktadır. Yüzde 99 oranında kuyruk sokumu bölgesinde rastlanır. Nadiren de olsa göbek bölgesinde oluştuğu da görülmektedir.

Kıl dönmesi baştan veya sırttan dökülen kılların kuyruk sokumu bölgesinde kıllı ve terli bölgeye tutunarak bir oluk açması ve hissettirmeden deri altındaki yağ dokusuna gitmesidir. Bu bölgede apse ve akıntıların oluşması sonucu hasta rahatsızlığını fark eder. Eğer ilk defa böyle bir şeyle karşı karşıya geldiyse genellikle doktora gider ve doktor kıl dönmesi teşhisi koyar.

Op. Dr. Orçun Oral Şentürk’ün Kıl Dönmesi Nasıl Tedavi Edilir Videosu

Kıl Dönmesi Hastalığının Tedavi Yöntemleri Nelerdir? 

Kıl dönmesinde ameliyatlı ve ameliyatsız olmak üzere 2 farklı tedavi yöntemi uygulanır. Hasta ilk geldiyse ve akıntı yada iltihap hala duruyorsa ilk olarak bu akıntı veya iltihap temizlenir. Sonrasında ise  tedavi için 3 – 4 hafta beklenir. Eğer hasta apse olmadan sadece kıl dönmesi şikayetiyle geldiyse bu evrede direk tedaviye başlanılabilir. Tedavi için iki farklı işlem uygulanır.

Ameliyat ile Kıl Dönmesi Tedavisi Yöntemleri

Ameliyatlı kıl dönmesi tedavisi için uygulanabilecek 3 – 4 farklı yöntem vardır. Bu yöntemlerden ilki primer kapatma denilen direk dikiş ile kapatma yöntemidir. Bu yöntemde herhangi bir doku arada bırakılmadan direk dikiş atma yöntemiyle kapatma işlemi sağlanır. Bu yöntemin en büyük avantajı pansumanları erkenden biter ve dikişleri erkenden alınır. Fakat bu yöntemle kıl dönmesinin tekrar etme olasılığı diğer yöntemlere göre daha fazladır.

Ameliyatlı yöntemler arasında kullanılabilecek bir diğer yöntem ise açık bırakma yöntemidir. Genellikle bu yöntem çok büyük vakalarda uygulanır ve tekrar etme ihtimali daha azdır. Pansuman süreleri ise biraz daha uzundur. Kıl dönmesinin çıkarıldığı bölge dikiş yapılmadan açık bırakılır.

Diğer bir yöntem ise tıp dilinde flip kaydırma halk dilinde ise et kaydırma olarak bilinen yöntemdir. Bu yöntemde bölgedeki doku çıkarılır ve kenar kısımdaki bir parça kalça dokusu doku alınan bölgeye aktarılır. Bu işlemden sonra bölgede Z şeklinde bir iz kalır.

Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavi Yöntemleri

Ameliyatsız kıl dönmesi tedavi yöntemleri de kendi içlerinde farklılıklar gösterebiliyor. Ameliyatsız kıl dönmesi tedavisinde en çok kullanılan yöntemlerden birisi fenol yöntemi diğer ise gümüş nitrat yöntemidir. Fakat bu yöntemlerden gümüş nitrat yöntemi günümüzde çok sık kullanılmamaya başlandı ve bunun yerine kristalize fenol dediğimiz en az ameliyatlı yöntem kadar başarı sağlayan tedavi yöntemi tercih edilmeye başlandı. Bu iki yöntem dışında bir de son dönemlerde hekimlerin tercihlerine göre uygulanan mikrosinüs cerrahi dediğimiz bir yöntem vardır. Bu yöntem kıl dönmesi deliklerinin arasının açılması yöntemidir. Ufak bir cerrahi işlemdir diyebiliriz. Bu yöntem hekimin tercihine göre uygulanabilir.

Kaynak: https://kildonmesi.gen.tr/kil-donmesi-nasil-tedavi-edilir/

Orçun Oral Şentürk

OP. DR. ORÇUN ORAL ŞENTÜRK

Bir Cevap Yazın

Your email address will not be published.

*