Kıl Dönmesi
Profesyonel ve Başarılı Operasyonlar ile Sağlığınıza Kavuşun!
01
Kıl Dönmesi Nedir?
Kıl dönmesi çok sık rastlanan bir rahatsızlıktır. Tam olarak tanımı ise; kılların genellikle kuyruk sokumunda nadiren de göbekte cilt altına geçerek yara veya apse oluşturması durumudur. Kıl dönmesi için kısaca cilt altı kıl yuvası diyebiliriz. Tıp alanında kıl dönmesine verilen diğer isimler ise; Dermoid Kist ve Pilonidal Sinüs’tür.
Kıl dönmesinde, sırttan veya baştan dökülen kıllar iki kaba et arasında bulunan kıllı ve terli kısma takılır ve buradan hiç hissettirmeden yağ dokusunun içine giriş yapar. Labirent açarak giren kılın arkasından bakterilerde girer ve sonuç olarak bu bölgede iltihap oluşmasına sebep olabilir. Sonuç olarak kanlı, pis kokulu abseler ve akıntılar oluşur.
02
Kıl Dönmesi Belirtileri
Kıl dönmesi hastalığı günümüzde yüzde 99 oranında kuyruk sokumu bölgesinde görülür. Hasta bu evrede kuyruk sokumunda oluşan delikleri fark etmeyecek bu yüzden apse, ağrı veya acı şikayetiyle doktora gidecektir. Kıl dönmesinin olduğu da kişinin doktora gitmesiyle ortaya çıkar. Doktorlar yaptıkları muayene sonucunda şikayetin olduğu bölgede delikler görür. Kıl dönmesini ilk defa yaşayan kişiler genellikle akıntı, apse veya acı şikayetiyle gelirken, kıl dönmesini daha önce yaşamış olan kişiler durumun farkına vararak geliyor.
Kıl dönmesi belirtileri hakkında detaylı yazımız için buraya tıklayın.
03
Kıl Dönmesi Nasıl Anlaşılır?
Kişilerde kıl dönmesi belirtileri genellikle kuyruk sokumu bölgesinde görülmektedir. Kıl dönmesi başlangıcı evresinde kuyruk sokumunda oluşan delikleri fark edilmeyecek bu yüzden apse, ağrı veya acı şikayetiyle doktora gidilecektir. Kıl dönmesi teşhisi genellikle doktora gidildikten sonra konulmaktadır.
04
Kıl Dönmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Kıl dönmesi tedavisi için ilk olarak hasta muayene edildiğinde apse mevcutsa mutlaka apsenin boşaltılması ve ilaç tedavisiyle tedavi edilmesi gerekmektedir. Daha sonra ancak 3 hafta sonra veya 1 ay sonra hastaya gerekli tedavi yapılabilir. Eğer hasta apseli ortamda gelmediyse, direk kıl dönmesiyle geldiyse o zaman elimizde iki seçenek var. Bunlar ameliyatlı yöntemler ve ameliyatsız yöntemler.
05
Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Dünya genelinde kıl dönmesinde ilk işlemlerden birisi ameliyatsız kıl dönmesi tedavi işlemidir. Burada hastaya lokal anestezi verilerek işlem yapılır. Kıl dönmesinin oluştuğu alanlar lokal anestezi kullanılarak uyuşturulur. Uyuşturulduktan sonra deliklerin içerisinde bulunan kıllar özel cerrahi aletler kullanılarak temizlenir. Kıllardan temizlenen olukların içerisine kristal yapıya sahip olan ve fenol denilen maddeler atılır. Bu maddeler o bölgede iyileşmenin hızlı bir şekilde gerçekleşmesini sağlar. Ameliyatsız kıl dönmesi tedavisi ortalama olarak 20 dakika civarında sürer. Hasta bu tedavi yöntemi uygulandıktan sonra yürüyerek kolaylıkla hastaneden çıkabilmektedir. Tedavi sonrasında genellikle herhangi bir dinlenme sürecine ihtiyaç duyulmadığı için hasta iş hayatına hemen giriş yapabilir.
06
Kıl Dönmesi Kimlerde Görülür?
Kıl dönmesinin uzun süre görüldüğü kişiler genellikle masa başı çalışanlarıdır. Sert ofis koltuklarında veya bilgisayar başında uzun süre oturan kişilerde, sürekli araba kullanan kişilerde veya çok fazla otobüse binen kişilerde sık görülür. Bayanlarda nadiren görülen kıl dönmesi genellikle 16 ile 30 yaş arası erkeklerde sıklıkla görülmektedir.
07
Kıl Dönmesi Neden Olur? Nasıl Olur?
Kıl dönmesi sebepleri; kılların yılan derisindeki gibi yivli veya pullu olup, dar ve sıkışık veya sürtünmeli ortamlarda kıpırdandıkça tek yönde ilerlemesidir. Saç telini iki parmak ile tutup hafifçe ovuşturunca bu hareketi açıkça görmek mümkündür. Benzer şekilde iki kaba et arasındaki herhangi bir serbest kıl, sürtünme, itelenme ve dönme mekaniği ile oluğun dibine doğru hareket eder. Hiperkeratoz ve aşırı terleme nedeni ile genişlemiş bir ter bezi ağzından deri içine girebilir, peşinden başka bir kıl geçebilir. Giderek bu minik ağız, kılların minik zorlaması ile genişler, deri hücreleri ter bezinin ve deliğin içine doğru yürür ve deliklerin iç yüzeyi cilt epiteli ile döşenerek minik bir tünel oluşur ve peşpeşe kılların buraya girmesi kolaylaşır. Uzun saç kılları bile girebilir. Bazan bir kaç kıl girdikten sonra tünel girişi iyileşip kapanabilir. Ama tünel içindeki kılların ve bakterilerin cilt altında derinlere doğru ilerlemesi ve iltihaplanmalar devam eder. Günün birinde mutlaka abseleşme ve fistülleşme olur. Fistül ağızlarının % 78’i oluğun sol kenarında ve % 82’si kıl giriş deliklerinin yukarı tarafında yer alır.
08
Makatta Kıl Dönmesi
İki kaba et arasındaki herhangi bir serbest kıl, sürtünme, itelenme ve dönme mekaniği ile oluğun dibine doğru hareket eder. Hiperkeratoz ve aşırı terleme nedeni ile genişlemiş bir ter bezi ağzından deri içine girebilir, peşinden başka bir kıl geçebilir. Bu şekilde kıl dönmesi evresi başlamış olur.
09
Kara Merhem Kıl Dönmesi
Kıl dönmesi tedavisi için kara merhemler çok kullanılmaktadır. Bu kremler ihtiyol pomad dediğimiz antibakteriyel dezenfektan bir kremdir. Bu kremler alışkanlık ve kültürden geldiği için her kabaran yere sürülmektedir. Bir zararı yoktur ancak sanıldığı kadar avantajı da yoktur. İltihap eninde sonunda patlamaktadır bu kremler ile hızlandırıldığı düşünülür ancak öyle değildir bu kremlerin kullanılması iltihabın patlamasından sonra oluşabilecek izlerin olmuşmasını engelleyebilmektedir.