Sağlığınız bizim önceliğimizdir!

Ameliyatsız Tedaviler

Profesyonel ve Başarılı Operasyonlar ile Sağlığınıza Kavuşun!

Hemoroid Nedir

Hemoroid (basur) anal bölgede halk arasında makat olarak bilinen büyük abdestimizi yaptığımız yerde bulunan damarsal yastıkçıkların yapı bozukluğudur. Normalde her insanda bu damar yastıkçıkları bulunur. Yani her insanda esasında hemoroid yapısı varolan bir durumdur. Büyük abdesti yapmamızı sağlayan bu yastıkçıklar, zamanında bir takım sıkıntılardan dolayı sarkma ve dolayısıyla da kanama gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır. Sonuç olarak hemoroid; herkeste olan fakat daha sonrada yapısal bozukluğuna neden olan bir hastalıktır. hemoroid hastalığının genetik geçişi kesin ispat edilmemekler birlikte, ailesinde hemoroid olan kişilerde hemoroidin daha fazla görülmesinden dolayı ailesel bir geçiş olduğunu düşünmekteyiz.

Hemoroid hastalığının doğru yazılışı Hemoroit‘dir.

Hemoroid Belirtileri Nelerdir?

Hemoroid teşhisi konulan hastalar daha çok kanama, ağrı, şişlik, kaşıntı şeklinde doktora gelmektedir. Hemoroid şikayetiyle gelen bir hastanın tanısını koymadan önce inspeksiyonla bir göz bulgusuyla hastayı muayene edilmektedir. O bölgede hemoroid dış ve iç hemoroid olmak üzere ikiye ayrılır.

Dış hemoroid teşhisi sönmüş peke olup olmadığına bakıldıktan sonra konulabilir.

İç hemoroid teşhisini dışardan bakarak koymak eğer çok sarkmamışsa mümkün değildir. İlk etapta içeride bu kanamaya neden olabilecek başka tümörel bir hadise olup olmadığını kontrol etmek adına tuşe yapılır.

Bunun yanı sıra hemoroid bulgusuyla gelen hastaya mutlaka rektoskopi veya kolonoskopi yapılması gerekmektedir.

Rektoskopi ile bağırsağın yaklaşık 60 cm’lik bir kısmı kontrol edilir. Kolonoskopiyle ise bağırsağın tümü kontrol edilebilmektedir. Rektoskopi daha çok 40 yaşından evvelki ve hemoroidel şikayeti olan hastalara yapılmaktadır. Kolonoskopiyi daha çok tümörel hadise riski daha fazla olduğu için 40 yaşından büyük hastalara yapılmaktadır.

Hemoroid Nasıl Tedavi Edilir?

Hemoroid hastalığında tedavi yöntemini belirlerken hastalığı 1 ile 4 arasında evrelendiriyoruz. Evre 1 en iyi ve tedavisi en kolay evre, evre 4 ise en kötü evre. Evre 1 ve 2 dediğimiz evrelerde biz daha çok hastalara ameliyatsız tedavi öneriyoruz. Bunların içerisinde ilk planda evre 1ve 2’de ilaç tedavisi, eğer ilaç tedavisinden fayda görmezlerse bant tedavisi dediğimiz, hemoroidin iç kısmına bant atarak tedavi ettiğimiz poliklinik şartlarında yapılacak bir işlem yapılabilir.

Ameliyatsız Hemoroid Tedavisi

Tüm hemoroid hastaları için tek tedavi yöntemi ameliyat değildir. İlk planda hemoroid eğer ileri evre değilse, ilaç tedavisiyle tedavi etmekteyiz. İlaç tedavisine hasta 2-3 ay içerisinde cevap vermez ve şikayetleri devam ederse daha sonraki aşama (bu vakalar çok ileri vakalar değilse) ameliyatsız tedavi yöntemleri uygulanır.

Ameliyatsız tedaviler poliklinik şartlarında yapılan yöntemlerdir. Bunlardan da fayda görmeyen veya tekrarlayan vakalarda ultrason eşliğinde yapılan işlem veya longo yöntemi uygulanabilir. Bu yöntemlerin hiçbirinin fayda etmeyeceğini düşündüğümüz hastalarda ise ameliyat tedavisi, fergüson dediğimiz açık cerrahi işlem gerçekleştirilebilir.